Pilates Banja Luka

Pilates metoda je cjelokupan i detaljan program mentalnog i fizičkog treninga sa širokim obimom potencijalnih vježbi. To su prilagodljive vježbe namijenjene svim dobnim skupinama sa različitim nivoima kondicije. Pilates uključuje ispravljanje poremećaja ravnoteže, lošeg držanja i jačanje unutrašnje stabilnosti od kojih su u prošlosti imali koristi uglavnom plesači i filmske zvijezde.

Časovi pilatesa se održavaju 3 puta sedmično.
Trajanje 60 minuta.
Treninzi sa Ivanom Starčević

Ako ste zainteresovani za treninge pilatesa, možete nas kontakirati, kako biste dobili više informacija.

Odnedavna su tu holističku, preventivnu metodu u potpunosti prihvatili mnogi koji imaju zdravstvene problema, zatim poslovne žene i njihovi fizioterapeuti, te elitni sportisti i njihovi ljekari sportske medicine. Taj sistem vježbi je osmislio Joseph H. Pilates, rođen početkom prošlog vijeka u Njemačkoj. Joseph je kao dijete obolio od astme i rahitisa, a vježbe “sposobnost kontrologije”, kako ih je sam nazvao, počeo je primjenjivati kako bi ojačao svoje slabo tijelo. Tokom I svjetskog rata Pilates je radio u bolnici i već je tada počeo primjenjivati s ranjenicima i bolesnicima vezanima za krevet taj sistem vježbi uz pomoć različitih opruga, što je kod većine bolesnika uticalo na brži oporavak. Godine 1926. Pilates je emigrirao u Sjedinjene Američke Države i otvorio prvi Pilates Studio u New Yorku. U početku je većina pobornika metoda kontrologije bila iz krugova plesača, no kasnije se krug počeo širiti, pa su taj način vježbanja preuzeli mnogi sportisti kao nadopunu postojećem treningu, odnosno, u svrhu poboljšanja snage i fleksibilnosti. Prvobitni oblik vježbi provodio se na posebno dizajniranim pilates spravama, od kojih se mnoge pilates sprave koriste i danas (Cadillac, Reformer, Mermaid, Big Barrel itd.), a s vremenom se razvio i sistem vježbi na prostirci i loptama. Joseph Pilates je umro 1968. godine, a njegova supruga Clara nastavila je predavati metodu kontrologije. Nakon njezine smrti tehniku su nastavili primjenjivati Josephovi i Clarini najodaniji učenici Romana Kryzanowska i Ron Fletcher.

vecteezy yogi woman exercising camel pose in studio over panoramic 27783910 833
vecteezy woman laptop video mat training lifestyle lotus online home 26411996 717

U pilatesu se sve vježbe izvode vrlo polagano, s naglaskom na preciznost i svjesnu kontrakciju mišića donjeg dijela trupa. Pokreti su tečni i klizni, kroz sve se položaje prolazi ujednačenom brzinom i bez prekida unutar iste ili između dviju vježbi i uz duboko disanje. Takav način vježbanja, uz jačanje i oblikovanje mišića, ublažava umor i stres te poboljšava ravnotežu i opštu koordinaciju. Vizualizacija je također vrlo bitna komponenta pilatesa; njome se dodatno aktivira um, poboljšava koncentracija i utiče na preciznije i pravilnije izvođenje pokreta. Na taj se način izbjegava izvođenje “slučajnih” i neželjenih pokreta, pa je i mogućnost povrede minimalna. Broj ponavljanja pojedine vježbe najčešće je između 4 i 7, a uzrok malom broju ponavljanja je aktivacija mišića cijeloga tijela prilikom svake vježbe. Kvantiteta vježbanja ustupa mjesto kvaliteti, a kada se nauči pravilno izvođenje vježbe, aktivirani su površinski mišići, jednako kao i oni u dubljim slojevima.

Pilates se zasniva na 6 osnovnih načela:

1. Koncentracija – posvećuje se pažnja svakom pokretu, od njegovog početka do kraja, zbog čega je potrebna potpuna aktivnost uma te vježbe , stoga je potrebno vježbe izvoditi vrlo polaganim tempom.

2. Kontrola pokreta – vježbač bi trebao imati potpunu kontrolu nad svojim pokretima, što izostavlja nemarne ili slučajne pokrete, čime se smanjuje mogućnost ozljeđivanja.

3. Središte snage – odnosi se na donji dio trupa, u originalu nazvan “powerhouse”, odnosno mišiće trbuha, donjeg dijela leđa, karlice, gornjeg dijela bedara i stražnjice. Pilates metoda pridaje veliku važnost tim mišićima, jer ih smatra osnovom pravilnog držanja i izvođenja svih pokreta, ne samo prilikom vježbanja, već i u svakodnevnom životu. Mišiće središta snage potrebno je održati u kontrakciji tokom izvođenja svih vježbi, na način karakterističan za pilates, nezavisno o položaju u kojem se nalazi trup: stisnuti mišiće stražnjice i time potisnuti zdjelicu prema naprijed, uprijeti jednim bedrom o drugo i mišiće trbuha stisnuti prema unutra, to jest, prema kičmi.

4. Fluidnost – u ovom sistemu vježbanja nema statičnih pokreta ni pokreta koji bi izolovali određene mišiće ili dio tijela. Pokreti se izvode na prirodan, ravnomjeran način, a umjesto na brzini izvođenja, naglasak je na gracioznosti i kontroli.

5. Preciznost – svaki centimetar pokreta je bitan zbog čega se pokreti i izvode vrlo polagano i kontrolisano, kroz mali broj ponavljanja. Često se od vježbača traži da zamišljaju, na primjer: da nogom crtaju pravilne kružnice po plafonu kako bi se poboljšala preciznost i koncentracija.

6. Dah – sve vježbe su praćene pravilnim, dubokim i ritmičnim disanjem, koje poboljšava kvalitet i način disanja, ali i opušta i umiruje vježbača. Važni dijelovi cijelog sistema vježbanja su i mašta i vizualizacija, jer je većina vježbi praćena nastojanjem da se zamisli, na primjer: da su leđa zalijepljena za pod, da nastojimo glavom dotaknuti plafon ili da nas netko povlači za ruke, kako bi se intenziviralo izvođenje pokreta vrlo malih amplituda, istezanja iz određenih zglobova, ili nekih drugih pokreta koji se najlakše i najpravilnije usvoje upravo vizualizacijom.

vecteezy pilates for pregnant women 14148602 92
vecteezy woman doing yoga on the green yoga mat for meditate and 8163844 599

U fitness-centru Allegro Banjaluka dva do tri puta sedmično vježba 40-tak žena isključivo aerobik, za vježbanje po Pilates programu se prijavlio 30 žena starosti od 20 do 50 godina. Dogovoreno je da se izvedu tri časa po Pilates metodi. Za vježbanje pilates tehnike koristili smo loptu i bućice od pola kilograma. Trening smo podijelili u tri grupe: vježbe za gornje ekstremitete, vježbe za trup i leđa te vježbe za donje ekstremitete. Tokom izvođenja vježbi za gornje ekstremitete donji dio leđa mora biti u neutralnom položaju, odnosno kičmeni stub mora biti uspravan, a pogled usmjeren ravno naprijed. Na kraju ispitivanja, žene su ispunile anketu od 20 pitanja kojom smo nastojali ustanoviti zašto su krenule na trening te kako pilates tehnika djeluje na ispitivanu grupu. Velik broj žena se odlučilo se za vježbanje pilates metodom. Razlog tome je želja za boljim fizičkim izgledom, poboljšanjem pokretljivosti i kondicije. Muškarcima ovaj način vježbanja nije prihvatljiv najvjerojatnije zbog feminiziranih pokreta pri izvođenju vježbi te se oni 8 odlučuju za grublje sportove poput teretane ili nogometa. Najzainteresovanije za Pilates metodu su žene između 30 i 40 godina. Razlog je tome što se u toj životnoj dobi u žena javljaju posljedice materinstva, odnosno porođaja, a to podstiče potrebu za pojačanom fizičkom aktivnošću. Najveći broj polaznica koje vježbaju Pilates metodom ima visoku stručnu spremu. Pretpostavka je da s porastom stručne spreme, raste i saznanje koliko je fizička aktivnost potrebna u našem životu, odnosno svjesnost o vlastitom tijelu i učinku vježbanja na zdravlje. Iako se većina žena, njih 63%, na ovakvo vježbanje odlučila isključivo zbog rekreacije i održavanja tjelesne kondicije, dokazano je da pilates metoda ima uspjeha i u rješavanju brojnih medicinskih problema.

PokretljivostBroj ispitanicaPostotak
Loša1653%
Dobra1137%
Jako dobra310%
Ukupno30100%
RazlogBroj ispitanicaPostotak
Rekreacija i održavanje tjelesne kondicije1963%
Medicinski problem827%
Ostalo310%
Ukupno30100%
OdgovorBroj ispitanicaPostotak
RaspoloženjeDA2377%
NE723%
KoncentracijaDA2377%
NE723%
Ublažavanje tegobaDA (pomogle su)2583%
NE (nisu pomogle)517%
vecteezy happy plus size positive woman in studio 3287630